Злоупотреби за 200 000 лева са били установени при одит на

...
Злоупотреби за 200 000 лева са били установени при одит на
Коментари Харесай

Злоупотреби за 200 000 лв. установени в онкоболницата в Благоевград

Злоупотреби за 200 000 лв. са били открити при одит на онкоболницата в Благоевград. Това е съобщил кметът Илко Стоянов, представен от Българска национална телевизия.

Според него, средствата са присвоени през последните две години от някогашния към този момент финансов шеф на лечебното заведение Георги Календерски.

Утре той ще подаде писмен сигнал и до прокуратурата.

Според данните на инспекторите нарушенията започват през август 2019 година.

" Схемата и действието са на обикновено равнище. Осчетоводено е заплащане за медикаменти, само че вместо да бъдат платени за медикаменти сумите, те са преведени по сметката на взаимоспомагателната каса, след което са изтеглени от един човек. Един и същи човек превежда парите, един и същи човек ги изтегля на касата ", съобщи Стоянов.

От взаимоспомагателната каса са изтеглени и парите на чиновниците в болничното заведение. Към момента по сметката има налични едвам 13.02 лв.. Тепърва ще стане ясно какъв брой тъкмо са дължимите суми към доставчиците на медикаменти. Само на една от компаниите онкоболницата към този момент дължи над 300 000 лева за медикаменти.

" Те не са били плащани. Това е казусът! Хората ги доставят, което им прави чест, че онкоболницата продължава да съществува, макар че са насъбрани отговорности в тази посока ", съобщи Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

Бившият шеф на онкоболницата доктор Георги Георгиев, който беше освободен преди няколко месеца, е сюрпризиран от тези изказвания. Казва, че не знае нищо за схемата.

" Искам да се срещна с всичко това, защото за мен е изненада, пък и нямам доверие и няма метод всичко това да се е случвало по този метод, както сподели кмета. Някакси не ми се коства обективно да не се заплащат медикаменти. Спокоен съм, нямам друго какво да кажа. Нямам някакви терзания. Просто би трябвало да се срещна с всичко това ", съобщи доктор Георги Георгиев, някогашен шеф на болничното заведение.

Календерски е дълготраен чиновник в онкоболницата, а преди три години, след гибелта на основния счетоводител, заема мястото му. Освободен е от работа преди седмица. Днес телефонът му беше изключен. Пълният одит в лечебното заведение ще продължи още към месец, а кметът счита, че ще излязат и други схеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР